Transportabelt modelbaneanlæg (i model)

Speciel last til tog og biler

Af Flemming Søeborg

Lige op til dette års Spielwarenmesse i Nürnberg udsendte det tyske firma Modellbahn Union en særlig model med relevans for udstillingen, nemlig en stor transportkasse af træ med påskriften ”Märklin” og indholdsangivelsen ”Messeanlage/Schauanlage” (Messeanlæg/Udstillingsanlæg). Destinationen er ”Shanghai, Messe China via Hamburg Seehafen”. Vægten er 3.250 kg, i følge de prægede inskriptioner.

Det er nok lidt af en tilsnigelse, at denne kasse med et modeljernbaneanlæg skulle være på vej til Shanghai i Kina på dette tidspunkt, som Märklin-logoet med det behjulede ‘M’ lader ane, (ren epoke III) for dengang var vi midt i Den kolde Krig, og der var bestemt ikke mange modeljernbaner af vestlig proveniens i Kina. Da jeg i 1996 havde kontakt med en kinesisk fabrik, der fremstillede modeltog, anede de ikke, hvad AC-systemet, Märklin og trelederspor var for noget; det var svært at forklare det i telefonen, så det endte med, at jeg måtte sende et Märklin-startsæt derud!

Transportkassen er en meget original idé, som lægger flere dimensioner ind i selve legen med modeljernbaner. Kassen er udelukkende lavet af laserskåret træ, men hvis man placerer et par tynde stykker jern på oversiden, vil man med en læssekran med elektromagnet kunne flytte kassen fra lastbiler til jernbanevogne eller omvendt og derved skabe realistiske læssescener. Kassen kan jo også helt enkelt henstilles ved en hal eller en lagerplads, og man kan jo lade specialister i H0-størrelse være i færd med at opbygge udstillingsanlægget – hvis man ikke bare vil ’nøjes’ med at læsse kassen på en åben godsvogn og lade den køre rundt på anlægget – den bliver givetvis et populært blikfang. Transportkassen er lavet af tilbehørsfirmaet Loewe eksklusivt for Modellbahn Union.

Modellbahn Union art. nr. 2391 Læssegods oversøisk kasse ”Märklin”, epoke III. H0-model. Længde ca. 10 cm. EAD-nr. 4 260649 314784. Pris ca. DKK 150,-.

Den ‘ægte’ Märklin-vogn

Det er ikke udelukkende en fantasimodel, for i virkelighedens verden har der rent faktisk eksisteret en jernbanevogn med påskriften ”Märklin” (og flere andre hobbyfirmaer på). Jeg fotograferede i november 1998 denne Hbis-vogn fra De luxembourgske Statsbaner (CFL) i Odense, og blandt de mange påklistrede firmanavne var netop ”Märklin”. Om denne vogn nogensinde er kommet i model, er jeg ikke klar over, og anledningen til dekorationen kender jeg heller ikke – måske har der blot været tale om et enkelt reklamestunt. Og i øvrigt må man nok også påtænke, at alene reklameskiltet har kunnet virke tiltrækkende for typer, der kunne tænke sig at se indholdet med egne øjne – på ’uautoriseret’ måde (ved indbrud f.eks.).

Også i Odense kunne man ofte se specielle transporter på åbne, tunge godsvogne. Der kunne være tale om dele til skibe såsom kardanaksler, ror- og styringsdele, master andet svært grej – i dette tilfælde var de læsset på vogne fra De rumænske Statsbaner (CFR). Østeuropa var i mange år kendt for leverancer af tungt materiel til industribrug, ligesom vi i mange år importerede værktøj og industriprodukter i stort omfang fra lande som DDR, Polen og Tjekkoslovakiet. Nogle af disse laster kan man forholdsvis selv ret let fremstille af diverse stumper metal, træ eller plast, der enten dækkes med tynd plastfolie, limvædede tynde servietter eller anden form for emballage.

Her er det en DB AG Samns-vogn, læsset med ubestemmelige dele til sværindustrien. Vognen er fotograferet i Odense, februar 2003 – dengang var der stadig gods med jernbanen til Odense, men det nærmede sig slutningen.

Son det ses, kunne der være tale om betragtelige mængder af tungt gods, som man naturligvis fragtede på jernbanen. Stadigvæk Odense, februar 2003.

Året efter kom der endnu en eventyrlig transport til byen, formodentlig skibsdele, der skulle videre til Odense Staalskibsværft. Her var der tale om en lang række vogne fra De rumænske Statsbaner, CFR:

Desværre fremgik det ikke af vognsedlerne, hvori lasten bestod, men mon ikke modtageren har været klar over, hvad forsendelsen drejede sig om…?! I hvert fald var det et imponerende syn med de mange CFR-vogne på læssevejen i Odense.

Disse billeder stammer fra juli 2004, og dengang kunne man frit gå rundt på læssevejen og fotografere. Der var stadig en del af den “klassiske” jernbaneatmosfære’ over hele området, hvor såvel portalkran, side- og enderamper, læsseprofil og den meget skønne og fine brolægning var intakt, tillige med flere ‘landsatte’ Hd-vognkasser. Men her slutter vi med et nærbillede af en af CFR-vognene.

Med venlig hilsen,

Flemming Søeborg