“Adolphine” i N

Fleischmann har netop udsendt en spor N-udgave af det i forvejen meget lille ellokomotiv BR 169, kaldt “Adolphine”. Forbilledet blev bygget i 1930 til indsættelse på banen Murnau-Oberammergau i Bayern, hvor det fik betegnelsen LAG 5 (LAG = Lokalbahn Aktien-Gesellschaft). I forvejen kørte her fire lignende, men lidt mindre lokomotiver (nr. 1-4).

LAG 5 var noget kraftigere end de fire første lokomotiver og blev først og fremmest brugt til godstog. I 1938 blev banen overtaget af Deutsche Reichsbahn, og lokomotivet fik betegnelsen BR 69 05.

Det kørte videre i mange år uden problemer indtil 1981, hvor det blev udrangeret. Undervejs blev det omlitreret til BR 169 005-6. “Adolphine” er bevaret og i god stand og kan også benyttes på andre DB AG-strækninger.

Det lille lokomotiv gengiver forbilledet fint. Som det ses, er det en lidt bastant, kompakt model, hvilket svarer til indtrykket af forbilledet. Modellen er pænt detaljeret under hensyn til, hvad der kan lade sig gøre i skala 1:160. Der er vedlagt en stige til montering på undervognen.

Detaljer på lokomotivet
BR 169 i nærbillede. Der er ret pænt med detaljer på modellen.

Den er udstyret med NEM 651-stik. Lokomotivet er forberedt til kørsel på Fleischmanns skinner med tandstang. Derfor er den ene kobling uden afkoblingsmulighed, ellers ville stiften under koblingen støde på tandstangen.

Varefakta: Fleischmann nr. 7560022 BR 169 005-6 Ellokomotiv. Spor N. Epoke IV-VI. Pris ca. kr. 1.800,-.