Spor og baner lukker

Det er desværre sandt, Spor og baner ophører med at udkomme efter næste nummer, som udkommer den 20. juni 2024 (nr. 75). Det er ikke nogen nem eller rar beslutning men nødvendig, da stigende omkostninger parret med faldende abonnements- og øvrige salgstal gør en fortsættelse umulig. Det afgørende dødsstød kom i vinters, da den nye postlov trådte i kraft og med ét betød en portostigning på over 62 %. I forvejen har portoregningen været på 100.000 kroner årligt, men er nu mindst 162.000 kroner. Læg dertil layout-, tryknings-, distributions- og administrationsomkostninger oveni – så hænger det ikke længere sammen.

Jeg har længe haft problemer med denne hjemmeside, og har derfor måttet meddele lukningen på andre kanaler – se her især www.jernbanen.dk under ‘Jernbanehistorisk Forum’, hvor jeg i indlægget ‘Valse Triste’ gør nøjere rede for det kommende forløb.

Alle abonnenter skal selvfølgelig have deres tilgodehavender tilbage. Derfor vil der i nr. 75, altså det kommende nummer, være et link og en QR-kode til en blanket, som du som abonnent skal udfylde og sende til den angivne adresse. Herefter vil hvert enkelt abonnent i sommerens løb få tilbagebetalt det overskydende beløb. Vær dog forberedt på, at der kan gå noget tid, inden alle sager er behandlet, da det hele skal foregå manuelt af min revisor og undertegnede – vi gør arbejdet sp hurtigt, som det er muligt.

Det har været 12 ½ år med dejlige oplevelser, selvom der også har været en del udfordringer. De fleste blev overvundet undervejs, men nedgangen og de stigende omkostninger er svære at modvirke. Jeg vil derfor takke alle for jeres medvirken på den ene eller anden måde til bladets eksistens. Det gælder alle jer trofaste læsere og abonnenter, skribenter og fotografer, forhandlere, annoncører og producenter, personalet på Deslers Trykkeri i Assens, venner og kolleger over hele Europa – tak, det har været enestående.

Det er nok værd at bemærke her på falderebet, at der konstant gennem 75 år har eksisteret mindst ét dansk, trykt modeljernbanetidsskrift. De tider er nok endegyldigt forbi, fremover vil det hele foregå digitalt. Det er givetvis fremtiden, men der er for mig at se hverken charme, glæde eller forventning ved digitale ‘blade’ eller nyhedsmedier – de er at sammenligne med ‘køb-oo-smid-væk’-kultur. Nogle vil måske påpege, at det kræver store ressourcer (træ/papir, energi til trykning og distribution etc.) at lave et fysisk blad, men hvad kræver det ikke at ressourcer (computerkraft, elnet, lagringsmedier, sjældne metaller og råstoffer osv.) at udvikle og udsende digitale blade – der efter overfladisk læsning måske blot slettes og glemmes? Spor og baner derimod gemmes gerne i årevis og tages frem og genlæses, det har jeg gennem årene fået mange vidnesbyrd om.

Så glæd jjer til det næste og hermed sidste nummer, som indeholder næsten mere af det hele… i det omfang det kunne være på de 60 sider! God fornøjelse – og tak for ALT!

Med venlig hilsen,

Flemming Søeborg