Spor og baner nr. 56

Spor og baner nr. 56 udkommer den 15. april. En af tophistorierne er “Russene kommer!” om den russiske besættelse af Bornholm 1945-46, netop som Anden Verdenskrig var ved at slutte i Europa (i Asien fortsatte kamphandlingerne jo sommeren over). Rønne og Nexø blev bombet, og jernbanerne på øen kom til at spille en meget betydelig rolle. Sten Møller fra foreningen De Bornholmske Jernbaner skriver den bevægede historie.

Ellers står bladet i de nye EB-lokomotivers tegn. Dels bliver “Langeland”Piko-modellen gennemgået, dels fortæller lokomotivinstruktør Michael Olsen om uddannelsen til kørslen med dem – meget interessant læsning.

Bent Ravnild har kastet sig over færgebyggeriet, og resultatet er blevet en flot spor 0-model af “Langeland”. Der er gode råd og tips at hente i hans artikel, også for H0-byggere. Og så må vi jo ikke glemme “hovedpersonen” på forsiden, Heljans nye Mo.

Vagn Holstein gennemgår modellen kritisk forstået på den måde, at han nøje gennemgår modellen punkt for punkt. At det er en dejlig model lægger han ikke skjul på, men der er også visse kritikpunkter, noget, som Heljan for længst burde have rettet (for stive ledninger, besværlig demontage af overdel, manglende bemaling af interiør). Men en flot og velkørende model er det.

I anledning af den snarlige åbning af den nye, odenseanske sporvej tager vi en tur tilbage i historien og ser på den første sporvej i Odense (1911-52). Det var en ganske eventyrlig sporvej med hyggelige, små røde sporvogne, en ægte idyl på skinner. Nyd de mange, historiske billeder fra en længst svunden tid.

Olaf Hermansen gennemgår de klassiske Airfix- og Kitmaster-byggesæt, der for mange af os betød et stort spring ind i modelbyggernes verden – også selvom de var i “forkert” skala (1:76). Byggesættene var en prisbillig måde at øge modellerne på barndommens modeljernbaner på, også selvom de sjældent kunne køre eller bruges sammen med f.eks. Märklin-materiellet.

Lars Rasmussen bygger sin Triangel-motorvogn fra Ebeltoftbanen, og så bliver de nye modeller fra Piko (litra TF), Tillig (KRB litra PJ) og Fleischmann (Kosangasvogn i N) præsenteret og bedømt. Der er en aktuel, vittig nyhed fra NOCH, der er flere nye bøger og meget andet i dette nummer.

Bladet udkommer som nævnt den 15. april, og vi bestræber os på, at det vil være nogenlunde samtidigt i din brevkasse. God fornøjelse!

Med venlig hilsen,

Flemming Søeborg